Много са традициите, свързани с Бъдни вечер. На масата се слагат само

...
Много са традициите, свързани с Бъдни вечер. На масата се слагат само
Коментари Харесай

Има ли нещо, което не знаем за Бъдни вечер?

Много са традициите, свързани с Бъдни вечер. На масата се поставят единствено постни ястия, които би трябвало да са нечетен брой – 5, 7, 9 или 11.

Меси се содена питка или такава, която е направена с мая. Все още се пости, по тази причина живата квас не е позволена. Питата се разчупва от най-възрастния мъж в къщата, високо над главите на гостите. Целта е всичко, което е посадено, и се чака да покълне, да пораства високо и бързо.

Първото парче от питката е за къщата, а второто се оставя пред икона на Богородица. Всеки би трябвало да си вземе парче от питката. На който се падне паричката, ще бъде здрав и благополучен през цялата година.

На трапезата се остава дълго време, с цел да е несъмнено, че всички стремежи и вълшебен практики, които са направени, ще стигнат до небето и ще бъдат чути и изпълнени. Храната не се прибира, а остава на масата, с цел да могат и мъртвите да дойдат и да си вземат от ястията за празника. Ето за какво би трябвало да се оставят и чисти принадлежности, написа Ladyzone.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР